


Organisaties



Vrijplaats voor een energiegezond leven
Kunstenaars zetten ons in beweging
Platform Energiebewustzijn wil inspireren tot anders denken over- en handelen met energie dan wij gewend zijn. Kunst nodigt daartoe uit, het prikkelt en het laat je anders kijken. Daarvoor is kunst een belangrijk middel om met elkaar in dialoog te gaan en het bewustzijn over ons energiegedrag op een speelse en ontregelende manier aan te kaarten. Op de Dutch Design Week plaatste kunstenaar Rosalie Apituley een contra intuitief idee dat aanzet tot nadenken. Een Koek en Zopie tent als introductie om het idee te promoten te gaan schaatsen in de zomer. Wanneer gebruik ik eigenlijk energie? Kan ik ook op andere momenten meer gebruik maken van de aanwezige natuurlijke energiebronnen?




Wetenschap voor een onderbouwd fundament
Wetenschap is voor Platform Energiebewustzijn van groot belang. Het helpt om de nieuwe vragen die wij stellen op een analytische en feitelijke basis te verkennen. Daarnaast draagt het bij om op wetenschappelijke wijze een sterk fundament te bouwen naar onze toekomstvisies omtrent energie. Verder helpt de wetenschap om te onderzoeken hoe het ook anders kan.
Bedrijven en organisaties sluiten aan
Met bedrijven en organisaties gaan we onderzoeken, initieren en ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen en vraagstukken. Deze zullen bijdragen aan een gezondere, economische en natuurlijker manier van ondernemen. Bijvoorbeeld over een lokale energie-economie met nieuwe uitruilmechanismen en verdienmodellen. Wat zijn nieuwe (industrie)visies op energie-onafhankelijkheid? Kunnen we ook al produceren met de energie die aanwezig is? We halen hierbij ook voorbeelden en best practices uit het binnen en buitenland.




Wijken en collectieven
Op wijkniveau zijn er veel verschillende initiatieven. Steeds meer burgers vormen energie collectieven, we gaan ons richten op vraagstukken rond nieuwe sociale structuren voor uitwisseling. We hebben recent een studie gedaan naar eco-dorpen en verkennen mogelijkheden of nieuwe ontwikkelingen toepasbaar zijn op grotere schaal. Ook leren we van buitenlandse initiatieven, zoals de 2000W society. Een Zwitsers wijk initiatief waarvan we kunnen leren hoe wij anders kunnen handelen en nieuwe ideeën kunnen implementeren.
Inspireren van het individu
Energie is er altijd. Het is 24/7 tot onze beschikking. We leven ook steeds meer met elektrische apparaten. De behoefte aan energie neemt toe. Platform Energiebewustzijn wil juist inspireren en aanzetten tot een groter bewustzijn van ons gedrag. Door voorbeelden en ervaringen laten we zien dat het ook anders kan. Zouden we ook meer kunnen leven in de energie die de verschillende seizoenen bieden? Ook hierin nemen we voorbeelden uit het binnen- en buitenland mee en sluiten we aan bij wetenschappelijk onderzoek over (energie)gedrag.

