Button Text

Vrijplaatsen

We reizen door heel Nederland met leuke en leerzame activiteiten, want energiebewust leven is een leuke keuze. We noemen dat vrijplaatsen. Culturele spraakmakende interventies die aanzetten tot het gesprek en vrijuit reflecteren. Kunstenaars laten ons met hun verbeeldingskracht zien en ervaren hoe het ook kan en stellen ons de vragen waar wij in ons dagelijks leven vaak niet aan toe komen. De wetenschap vormt ons fundament, om inzicht te verschaffen in ons gedrag en technologische innovaties en nog veel meer. De tijd van doen is aangebroken.

Op individueel niveau is er een energiebewuste levensstijl aan het ontstaan. Wat motiveert mensen? We halen verhalen op over onze omgang met energie in de geschiedenis en van de toekomst 
Individueel
Welke initiatieven zijn er in ontwikkeling? Hoe werken de energiebewuste wijken van Nederland en hoe kunnen we deze ‘best practises’ opschalen? 
Collectief
Op institutioneel niveau kan energiebewustzijn een fundamentele rol spelen in de organisatie. Hoe worden bedrijven en organisaties steeds flexibeler en dynamischer in het gebruiken van energie?
Bedrijven &
Organisaties
Een duurzaam energiesysteem vraagt een maatschappelijke transformatie van onze verhouding tot gebruik van energie. Dit platform maakt deze noodzakelijke ontwikkeling zichtbaar, ondersteund experimenten en geeft (on)gevraagd advies.
Beleidsadvisering
De manier waarop we met energie omgaan ligt diep verankerd in onze cultuur. Hoe kan de energiecultuur van de toekomst ons uitdagen en inspireren? 
Cultuuromslag

Vrijplaats voor een energiegezond leven

Platform Energiebewusztijn biedt een plek om te verkennen hoe een energiegezond leven eruitziet. Dit doen we via een reizende ontmoeting met kunstenaars, wetenschappers en actieve bezoekersparticipatie. We onderzoeken energievraagstukken vanuit vier hoeken: gezondheid, natuurlijke balans, lokale verbindingen, kostenbesparing en economische kansen. Ook kijken we naar energie door de tijd heen: leren van het verleden, de huidige energiebewuste levensstijlen en hun motivaties, reflectie op hedendaags energiegebruik, en de toekomst van een energiebewuste wereld die uitdaagt, inspireert en handelingsperspectieven biedt.

Kunstenaars zetten ons in beweging

Platform Energiebewustzijn wil inspireren tot anders denken over- en handelen met energie dan wij gewend zijn. Kunst nodigt daartoe uit, het prikkelt en het laat je anders kijken. Daarvoor is kunst een belangrijk middel om met elkaar in dialoog te gaan en het bewustzijn over ons energiegedrag op een speelse en ontregelende manier aan te kaarten. Op de Dutch Design Week plaatste kunstenaar Rosalie Apituley een contra intuitief idee dat aanzet tot nadenken. Een Koek en Zopie tent als introductie om het idee te promoten te gaan schaatsen in de zomer. Wanneer gebruik ik eigenlijk energie? Kan ik ook op andere momenten meer gebruik maken van de aanwezige natuurlijke energiebronnen?

Een persoon kijkt naar een kunstwerk dat de kijken tot denken probeert te zetten
Arne Hendriks staat op een plein, alle mensen op het plein zijn heel klein. Hijzelf is groot. De foto is afkomstig van zijn kunstwerk The Incredible Shrinking Man.
Mensen overleggen in een ruimte

Wetenschap voor een onderbouwd fundament

Wetenschap is voor Platform Energiebewustzijn van groot belang. Het helpt om de nieuwe vragen die wij stellen op een analytische en feitelijke basis te verkennen. Daarnaast draagt het bij om op wetenschappelijke wijze een sterk fundament te bouwen naar onze toekomstvisies omtrent energie. Verder helpt de wetenschap om te onderzoeken hoe het ook anders kan.

Bedrijven en organisaties sluiten aan

Met bedrijven en organisaties gaan we onderzoeken, initieren en ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen en vraagstukken. Deze zullen bijdragen aan een gezondere, economische en natuurlijker manier van ondernemen. Bijvoorbeeld over een lokale energie-economie met nieuwe uitruilmechanismen en verdienmodellen. Wat zijn nieuwe (industrie)visies op energie-onafhankelijkheid? Kunnen we ook al produceren met de energie die aanwezig is? We halen hierbij ook voorbeelden en best practices uit het binnen en buitenland.

Een foto van een poster van de stekkerloze keuken
Een hand houd een batterij vast in een elektrische scooter
Iemand schrijft in een notitieblok op een tafel
Een windmolen in een veld

Wijken en collectieven

Op wijkniveau zijn er veel verschillende initiatieven. Steeds meer burgers vormen energie collectieven, we gaan ons richten op vraagstukken rond nieuwe sociale structuren voor uitwisseling. We hebben recent een studie gedaan naar eco-dorpen en verkennen mogelijkheden of nieuwe ontwikkelingen toepasbaar zijn op grotere schaal. Ook leren we van buitenlandse initiatieven, zoals  de 2000W society. Een Zwitsers wijk initiatief waarvan we kunnen leren hoe wij anders kunnen handelen en  nieuwe ideeën kunnen implementeren.

Inspireren van het individu

Energie is er altijd. Het is 24/7 tot onze beschikking. We leven ook steeds meer met elektrische apparaten. De behoefte aan energie neemt toe. Platform Energiebewustzijn wil juist inspireren en aanzetten tot een groter bewustzijn van ons gedrag.  Door voorbeelden en ervaringen laten we zien dat het ook anders kan. Zouden we ook meer kunnen leven in de energie die de verschillende seizoenen bieden?  Ook hierin nemen we voorbeelden uit het binnen- en buitenland mee en sluiten we aan bij wetenschappelijk onderzoek over (energie)gedrag.

In hand in de lucht, de zon schijnt door de vingers heen
een lege telefoon

Samen bewuster met energie omgaan, help mee!

Deze partijen doen al mee
De Universiteit Utrecht is een internationaal vooraanstaande onderzoeksuniversiteit waar studenten en onderzoekers samen werken aan een betere wereld.
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationale universiteit met hoog aangeschreven onderwijs en onderzoek.
De Technische Universiteit Delft (TU Delft) is een Nederlandse technische universiteit in de stad Delft.
Stedin is netbeheerder in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland.
Springtij Nederland is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van systeemveranderingen en het creëren van een groene, gezonde en veilige toekomst door het verbinden van bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.
Het Biomimicry Institute wil innovatoren helpen om te leren van de natuur om duurzame producten, processen en beleidsmaatregelen te ontwerpen voor echte problemen.
HAN is een Nederlandse hogeschool die verschillende bachelor- en masteropleidingen aanbiedt in uiteenlopende vakgebieden, zoals techniek, gezondheid, economie, onderwijs en sociale studies.
AMS Institute is een toonaangevend internationaal instituut waar talent wordt opgeleid en ingenieurs, ontwerpers, natuurwetenschappers en sociale wetenschappers samen geïntegreerde stedelijke oplossingen ontwikkelen en valoriseren.
Alliander is een groep waarin verschillende bedrijven actief zijn. Netbeheerder Liander leidt de energiedistributie over al onze netten dagelijks in goede banen.
Al 25 jaar opereert Waag Futurelab op het snijvlak van wetenschap, technologie en kunst.
Het Urban Living Lab Breda is een beweging van betrokken mensen en organisaties. Doeners en denkers vanuit alle lagen. Bewoners, studenten, onderzoekers, ondernemers, ondersteuners, beleidsmakers en begunstigers.
Natuur & Milieu is dé milieuorganisatie die samenwerkt aan duurzame oplossingen. Word een Groene Doener. Voor natuur en milieu. Voor een groen Nederland.
NVDE bundelt grote en kleine brancheorganisaties en individuele bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie vanuit de volledige keten.
JongRES zorgt ervoor dat jongeren in hun regio kunnen meedenken en meepraten

Ik wil partner worden en meebouwen, kan dat?

Meebouwen

Ontmoet de initiatiefnemers

Partners