Button Text
Co-creatie sessie

Hoe kunnen we gemeenschappen motiveren voor energiebewust gedrag? En kunnen we de impact van energieverbruik zichtbaar maken?

Netbeheerders, onderzoekers en kunstenaars deelden hun visies en deskundigheid met de ambitie om gezamenlijk de energietransitie en het energiebewustzijn te bevorderen.

26/3/24
·
Brooklyn Campus in Breukelen
No items found.

De co-creatiesessie van het Platform voor Energiebewustzijn op 26 maart 2024 op de Brooklyn Campus in Breukelen bracht een diverse groep individuen bijeen. Netbeheerders, onderzoekers en kunstenaars deelden hun visies en deskundigheid met de ambitie om gezamenlijk de energietransitie en het energiebewustzijn te bevorderen. De nadruk werd gelegd op het belang van een radicale benadering in het denken over energievraagstukken.

Door de lens van wijken en burgers werden belangrijke vragen onderzocht, zoals hoe kennis gefragmenteerd binnen wijken kan worden verenigd en hoe de 'verborgen impact' van energiegebruik zichtbaar gemaakt kan worden. Er werd een nadruk gelegd op de motivaties achter gedragsverandering en de stimulatie van energiebewust gedrag. De doelstelling is duidelijk: tegen 2025 wil het platform een helder beeld hebben van deze drijfveren.

Subgroepen namen deel aan interactieve sessies, waarbij zij een canvas vulden met elementen zoals 'willen', 'doen', en 'borgen en leren'. Jolanda, co-kartrekker van het platform, deelde haar persoonlijke verhaal over het inruilen van haar auto voor een fiets en onderstreepte hoe individuele keuzes een bredere gedragsverandering kunnen stimuleren.

De werkgroep 'Wijken' onderzocht hoe energie als een collectief goed beheerd kan worden, en erkende de noodzaak om ons huidige energieverbruik en de structuren die dit ondersteunen te heroverwegen. De twee werkgroepen 'burgers’ reflecteerden op de culturele en maatschappelijke factoren die bijdragen aan ons energiegebruik en op de verborgen impact van consumptie en hoe we dit kunnen verminderen.

Kunst en wetenschap werden geïdentificeerd als krachtige middelen om verandering te bevorderen en nieuwe perspectieven te bieden. Het platform erkent dat terwijl de wetenschap aantoont dat onze invloed op de maatschappij beperkt is, kunst ons kan helpen om zichtbaar te maken wat anders ongezien zou blijven.

De sessie eindigde met een toezegging van Samira en Jolanda om de resultaten van de dag om te zetten in actieplannen, en de bevestiging van hun inzet voor het opstellen van samenwerkingscontracten met partners. Dit alles met het doel om de visie van het platform niet alleen bij intenties te laten, maar ook concrete resultaten te bewerkstelligen.

De dag werd samengevat door tekenaars die de discussies en ideeën visueel vastlegden. Deze beelden zullen dienen als een blijvende herinnering aan de energie en toewijding die elke deelnemer aan de dag heeft bijgedragen. Met dank aan alle betrokkenen, werd de sessie afgesloten, vol van hoop en met een hernieuwde vastberadenheid om samen te werken aan een energiebewuste toekomst.